Bemutatkozás

Az Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtok minőségi szarvasgombás programot kínál mind magánszemélyeknek, mind a turisztika, a vendéglátás és szállodaipar innovatív szereplőinek egyaránt.
Szarvasgombás étel
Szarvasgomba kézben tartva
Szarvasgombakereső kutya
Szarvasgombás étel

Ültetvényünk nyugat Magyarországon, közel az Alpok lábaihoz, egy Rába ártéri területen helyezkedik el. Az ősi Rába folyó időszakos kiöntéseivel újabb és újabb talajrétegek alakultak ki. Azóta a Rába folyó új mederbe terelődött, hátrahagyva maga mögött a termékeny öntéstalajt. Ez a talajtípus és a közeli folyók nyújtotta mikroklíma ideális helyszínt biztosít a szarvasgomba termesztéshez. Mindez szigorú ápolási munkálatokkal, kitartással, alázattal és nem utolsó sorban professzionális szakmai felügyelettel párosul. Ezen tényezők együttese alkotja ültetvényes profilunk motorját.

Ültetvényünket egyedivé teszi, hogy hosszas kutató munka eredményeként több szarvasgomba fajt is termesztésbe vontunk, így jelenleg a területen megtalálható a nyári szarvasgomba (Tuber uncinatum), a nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum) és a kései szarvasgomba (Tuber borchii), valamint kísérletek folynak a szarvasgombák királyaként emlegetett isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) termesztésbe vonására is.

Fő profilunk azonban túlmutat a megtermelt szarvasgomba eladásán.

Program

Szeretne többet megtudni a szarvasgombákról?
Szeretné átélni a kutyás szarvasgomba keresés izgalmát?
Netán kóstolna is szarvasgombát?
Szarvasgombák
Szarvasgombák
Szarvasgombák
Szarvasgombák

Mindezt megteheti az Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtokon!

A program alatt betekintést kaphat a szarvasgomba varázslatos világába. A birtokbemutatást követően elfogyaszthat egy általunk komponált üdvözlő italt, amely időjárás függvényében hűsítő, vagy melengető lehet majd egy szarvasgombás előadáson ismertetjük a triflával kapcsolatos tudnivalókat, így a gyűjtését, tárolását, felhasználását, sőt, megismerhet különféle szarvasgomba fajokat is.

Ezután profi kereső kutyák invitálják egy izgalmas szarvasgomba vadászatra a területen, majd a birtok kerthelyiségében egy tapasztalt Chef várja Önt, és kezdődhet a „TRUFFLE SHOW”. Minőségi szarvasgombás kóstolókkal kínáljuk Önt.

A szarvasgomba

Magyarországon több földalatti szarvasgomba faj található, ezek közül gasztronómiai értékkel hat bír.
Nyári szarvasgomba
Nyári szarvasgomba
Nyári szarvasgomba (Tuber aestivum/uncinatum)

Fekete szarvasgomba, mérete a cseresznyétől az almáig változik. A külseje (szaknyelven peridiuma) fekete, változó méretű rücskökkel borított, belseje (szaknyelven gléba) éretten barna, erezett. Illata leginkább a főtt tejeskukoricára emlékeztet. Júniustól előfordulhat, de illatos példányokra inkább július-augusztustól számíthatunk egészen az első fagyokig. Ültetvényünkön kocsányos tölgy, kislevelű hárs és közönséges mogyoró gazdanövényen található.

Nagyspórás szarvasgomba
Nagyspórás szarvasgomba
Nagyspórás szarvasgomba (Tuber macrosporum)

Fekete alapon rozsdás foltokkal díszített szarvasgomba. A külsejét apró rücskök borítják. Illata összetéveszthetetlen, domináns, sült fokhagymára emlékeztet. Augusztustól novemberig terem. Bár ez a faj még kissé ismeretlen a szakácsok körében, de Chefként gasztronómiai értékét nagyon magasra tartom, méltó helye van a legdrágább szarvasgombák között. Társaihoz képest több előnnyel is büszkélkedik, például hosszabb ideig tárolható valamint jobban tűri a hőkezelést. Népszerűsítése ennek a fajnak szívügyem. Büszkén mondhatom, hogy ültetvényünkön jelen van, gazdanövényei kocsányos és csertölgy valamint közönséges mogyoró.

Kései szarvasgomba
Kései szarvasgomba
Kései szarvasgomba (Tuber borchii)

Tavasszal termő szarvasgomba. Felülete sima, bőrszerű, sárga színű, gyakran sötétebb foltokkal díszített. Glébája sötétebb barna, gyönyörű erezett mintázattal, bármilyen ételre csodás dekoráció. Illata erőteljes, zöldségre, zsenge növényre emlékeztető. Bár termőteste kisebb méretű, dió-szilva, de logikus felhasználással, például kisebb fogásokhoz, üdvözlő falatokhoz használva ez előnyünkre is válhat. Aromája kitűnően harmonizál az egyébként is tavasszal termő spárgával, újhagymával, medvehagymával, retekkel és az első zsenge borsóval is. Ültetvényünkön kocsányos tölggyel és közönséges mogyoróval vontuk termesztésbe.

Téli szarvasgomba
Téli szarvasgomba
Téli szarvasgomba (Tuber brumale)

Fekete szarvasgomba, külseje gyakran repedezett, belül sötét alapon fehér erezettel. Apróbb méretű, maximum dió nagyságú, viszont a vágásfelületen nagyon látványos gomba. Októbertől már előfordul, de fő termés ideje január és március közé tehető. Üde, gyümölcsös illatával igazi kincs a téli hónapokban.

Homoki szarvasgomba
Homoki szarvasgomba
Homoki szarvasgomba (Mattirolomyces terfezioides)

Fehér szarvasgomba, augusztustól októberig terem, nem ritkák az alma nagyságú darabok, de akár több száz grammosra is megnőhet. Akácfával él együtt homokos talajon. Édes íze miatt igazi kuriózum, a cukrászatban nagyon sokrétűen felhasználható. Egy kis kreativitással igazi cukrászköltemények varázsolhatók belőle, különleges aromája nagyon jól illeszkedik zöldséges desszertekben, ahol például sütőtököt vagy sárgarépát használunk, de a csokoládéval, mandulával és minden tejtermékkel nagyon jól harmonizál. Érdemes kipróbálni fagyikban, szorbékban, vagy bármiben, amibe mascarpone van. A homoki szarvasgomba új dimenzióba helyezi például az egyszerű, de nagyszerű madártejet, vagy a manapság oly népszerű macaront.

Isztriai szarvasgomba
Isztriai szarvasgomba
Isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum)

Sárgásbarna külsejű, leginkább szabálytalan alakú szarvasgomba. Éretten belseje világosbarna, gyakran pirosas árnyalattal, márványos erezettel. Októbertől decemberig terem, elsősorban tölgy és fehér nyár alatt. Hazánkban is előfordul, bár nagyon ritka gomba, fő termőhelye Olaszország és Isztria egyes részei. Illata nagyon összetett, semmivel össze nem téveszthető.

A FEHÉR VARÁZS

A legdrágább szarvasgomba faj. A rekord méretű példányok minden évben árverésre kerülnek. A lázas licitáláson, amit általában globális méretű érdeklődés és részvétel jellemez, nem ritka hogy 100 ezer euró fölött kelnek el a legnagyobb darabok és valamelyik hong kongi, singapuri vagy new yorki étteremben kötnek ki. Az ilyen rendezvények bevételei általában jótékonysági célokat szolgálnak.

Manufaktúra

Az Érsek Éden küldetésének tekinti, hogy minőségi szarvasgombás termékeket alkosson és bárki hazavihessen egy falatot a Chef konyhájából. Filozófiánkkal összeegyeztethetetlen bármilyen tartósítószer, állományjavító és egyéb csodaszerek használata.

Termékeink megalkotásánál alapkövetelmény a nyersanyag iránti tisztelet, szigorúan ellenőrzött, kézzel válogatott nyersanyagok használata és az alázat.
Így született meg az Érsek Éden szarvasgombás termékcsalád.

Kapcsolat

Érsek Éden szarvasgombás gasztro birtok, Rábakecöl
Levelezési cím: Érsek Gergely, 9641 Rábapaty, Bogyoszlói utca 29.

Köszönjük érdeklődését!

A lehető legrövidebb időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot!

A *-al jelölt mezők kitöltése kötelező!